Nieuw keuzevak onderweg: Mode en design!

Het is bijna zover: we gaan weer twee nieuwe keuzevakken toevoegen. Het gaat om de populaire keuzevakken robotica en mode en design. Hiermee komt de teller op 10 keuzevakken. We hopen hiermee steeds meer docenten te ondersteunen in hun praktijklessen én het keuzeaanbod voor leerlingen te verbreden. Graag vertellen we jullie hier iets over het keuzevak mode en design en de auteur.

Mode en design
Leerlingen ervaren dat alles om ons heen te maken heeft met mode en design. Over elk ontwerp dat je ziet, is door iemand nagedacht. In dit keuzevak:
-duiken leerlingen in de geschiedenis van kleding en interieur
-leren ze verschillende stoffen en materialen en hun eigenschappen te herkennen
-ontwerpen ze een eigen dessin en maken ze hiermee een kussen
-bespannen ze een paneel
-maken ze moodboards in een stylingmap
-upcyclen ze een kledingstuk
Weten wat je nodig hebt om dit keuzevak te kunnen geven? Neem hier een kijkje

Moniek komt ons team versterken voor het keuzevak mode en design.

Moniek Verhagen
Voor dit keuzevak zijn we met docent beeldende vorming Moniek Verhagen een samenwerking aangegaan. Naast jarenlange ervaring als praktijkdocent op het vmbo is Moniek ook een circulaire textielliefhebber. Moniek ademt creativiteit. Dit is terug te zien in het keuzevak mode en design. Naast de benodigde kennis zit het keuzevak boordevol uiteenlopende, praktische opdrachten.

Volop praktijk
Het keuzevak mode en design bevat veel creatief lesmateriaal en activerende werkvormen. De docent staat centraal, maar leerlingen kunnen de praktijkopdrachten in principe zelfstandig uitvoeren met behulp van de handige stappenplannen. Daarnaast zijn er apart denk-, maak- en doe-opdrachten waarin leerlingen de lesstof praktisch verwerken. Jij kunt als docent het werk van je leerlingen monitoren in de docentenomgeving. Vind je het fijner om op papier te werken? Dat kan ook. Al onze modules zijn te printen als tekst-, werkboek of een combinatie. Nog meer voordelen? Neem hier een kijkje.

Nieuw keuzevak onderweg: Robotica!

Het is bijna zover: we gaan weer twee nieuwe keuzevakken toevoegen. Het gaat om de populaire keuzevakken robotica en mode & design. Hiermee hebben we 10 keuzevakken in ons aanbod. We hopen hier steeds meer docenten te ondersteunen in hun praktijklessen én het keuzeaanbod voor leerlingen te verbreden. Graag vertellen we je iets over de inhoud én de schrijvers. We zijn namelijk weer een samenwerking aangegaan met twee praktijkdocenten! Deze week het keuzevak: robotica.

Robotica
Bij het keuzevak robotica leren leerlingen onder andere over:
-de werking van robots en wat ze kunnen
-geschiedenis van robotica
-elektrotechniek
-programmeren
-coderen
We maken onder andere gebruik van de (gratis) programma’s Tinkercad en Colorado. Meer informatie over het keuzevak en de benodigdheden in de les vind je hier.

Stef en Jochem bundelen hun krachten voor het keuzevak Robotica.

Over de auteur
Jochem Jonkers staat met een been in het onderwijs en een been in de creativiteit. Zijn ruime ervaring op het mbo en vmbo zorgt ervoor dat hij heel goed weet wat de doelgroep nodig heeft. Hij weet als geen ander aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Door zijn ervaring als creatieve maker weet Jochem de beroepswereld mee te nemen in zijn klas. Hierdoor hebben zijn lessen een creatieve inslag die spreekt tot de verbeelding van de leerlingen! Dit is zeker terug te zien in het keuzevak robotica.

Flexibel en compleet
Uiteraard zijn beide keuzevakken vormgegeven in Studio BX-stijl. Dus naast een praktische inhoud, actueel lesmateriaal en aansprekende vormgeving, zitten er ook LOB-opdrachten, handige stappenplannen, theorie- en praktijktoetsen bij. De lessen zijn online te vinden, maar ook te printen als tekstboek en/of werkboek. Ben je nieuwsgierig geworden? Snappen we! Vraag alvast een proeflicentie aan, kun je gratis binnenkijken. Daarnaast brengen we je meteen op de hoogte als de nieuwe keuzevakken online staan.

Maak kennis met Studio BX

Studio BX is een nieuwe methode voor keuzevakken. Deze online methode onderscheidt zich door interactief actueel lesmateriaal dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren. De speelse vormgeving, de aansprekende video’s en de vele praktische opdrachten nodigen uit om aan de slag te gaan

Iedereen kan werken met Studio BX. Het enige wat je nodig hebt is een device (laptop) en een licentie. De keuzevakken van Studio BX bestaan uit kant- en klare lessen die de leerlingen in principe zelfstandig kunnen doorwerken. De vaste structuur en handige stappenplannen bieden houvast bij de praktijkopdrachten. De afwisseling in werkvormen maakt het leuk. 

Studio BX biedt alle keuzevakken onder een vak. De methode is flexibel te gebruiken: op school, thuis, klassikaal of zelfstandig en biedt ruimte aan de docent voor eigen inbreng, extra instructie of begeleiding. Er is een ruime keuze uit extra materiaal voor leerlingen die willen versnellen of verdiepen.

Kortom: Met Studio BX haal je een complete methode in huis met lesmateriaal op maat. Gebruiksvriendelijk voor leerling en docent. Aantrekkelijk geprijsd en altijd actueel. Zo bereid je jouw leerlingen optimaal voor op het werkveld.

Keuzevak EHBO | Stappenplan reanimeren

Stappenplan Reanimeren van Studio BX

Het stappenplan ‘Reanimeren’ is onderdeel van het keuzevak Voorkomen van ongevallen en EHBO van Studio BX. Met dit stappenplan leren vmbo-leerlingen in geval van een adem- of hartstilstand op een professionele manier een slachtoffer te reanimeren. Het stappenplan is zo geschreven dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo houd jij je handen vrij voor het klassenmanagement en heb je tijd voor extra begeleiding waar nodig. 

Steriel, veilig en mensgericht werken 

Het keuzevak EHBO van Studio BX leert leerlingen steriel, veilig en mensgericht te werken volgens een vaste routine. Het stappenplan leidt de leerling stap voor stap door alle handelingen die komen kijken bij het behandelen van een slachtoffer van een ongeval (gewonde persoon). Van het klaarleggen van de materialen tot en met de communicatie met het slachtoffer. Bekijk dit stappenplan 

Neem een proeflicentie 

Het stappenplan ‘Reanimeren’ is onderdeel van Studio BX, de online lesmethode voor de beroepsgerichte keuzevakken op het vmbo. 

Hebben we jou geïnspireerd?

Neem nu een gratis proeflicentie en probeer ons drie weken uit! 

Ontdek alle stappenplannen van EHBO 

Keuzevak WZKJ voor het vmbo

Een ideale methode voor toekomstige zorg- en welzijnsprofessionals

WZKJ keuzevak voor het vmbo

Het keuzevak “Welzijn Kind en Jongere” van Studio BX is dé ideale methode voor vmbo leerlingen die een beroep in de zorg- en welzijnssector overwegen. De aansprekende vormgeving van Studio BX stimuleert leerlingen om aan de slag te gaan met het vergaren van kennis over de verschillende leeftijden en ontwikkelgebieden. 

Interactief onderwijs – Beleving in de lesstof 

Bij Studio BX vinden we het van groot belang dat leerlingen geboeid en enthousiast aan het werk gaan. Daarom bieden we de lesstof op een interactieve manier aan, waarbij we de theorie verbinden met de belevingswereld van de leerlingen. Aansprekende video’s en actuele voorbeelden dragen bij aan een levendige leerervaring. 

Afwisseling theorie-praktijk

Een goede balans tussen theorie en praktijk is essentieel. Daarom voorzien we in vele kleine en grote praktische opdrachten, zodat leerlingen volop de kans krijgen om zelf aan de slag te gaan. Door actief deel te nemen, ervaren ze wat het werken binnen het vakgebied “Welzijn Kind en Jongere” in de praktijk inhoudt en ontdekken ze of dit beroepenveld bij hun interesses past. 

Sluit het keuzevak af met een activiteit

In de slotmodule D staat er voor leerlingen een uitdagende taak te wachten: het organiseren van een activiteit voor kinderen. Dit kan variëren van een vrolijk kinderfeest tot een leerrijke schoolactiviteit of een buurtgericht initiatief. Stap voor stap begeleiden we de leerlingen bij het organiseren van deze activiteit. Van brainstormen in hun groepje tot het kiezen van een thema, het opstellen van een draaiboek en een begroting, en het letten op de veiligheid. Zo leren ze al doende de belangrijke aspecten van het werkveld. 

Ervaar het zelf

Wil je zelf ervaren hoe waardevol en interessant het keuzevak “WZKJ” van Studio BX is? Neem dan een proeflicentie en ontdek de kracht van interactief en praktijkgericht onderwijs. Onze methode biedt leerlingen een unieke kans om zich voor te bereiden op een boeiende toekomst in de zorg- en welzijnssector. 

Stimuleer het enthousiasme van jouw leerlingen en laat ze kennismaken met de prachtige wereld van “Welzijn Kind en Jongere.” Een investering in kennis en vaardigheden die zich dubbel en dwars zal terugbetalen! 

Neem een Proeflicentie! 

Keuzevak UFDV | Stappenplan fouilleren

Het stappenplan ‘Fouilleren’ is onderdeel van het keuzevak Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid van Studio BX. Met dit stappenplan leren vmbo-leerlingen op een professionele manier iemand fouilleren. Het stappenplan is zo geschreven dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo houd jij je handen vrij voor het klassenmanagement en heb je tijd voor extra begeleiding waar nodig. 

Beroepshouding en gedragscode  

Het stappenplan fouilleren van Studio BX leert leerlingen te handelen volgens een vaste routine die past bij de beroepshouding en gedragscode voor veiligheidsberoepen. Het stappenplan leidt de leerling stap voor stap door alle handelingen die komen kijken bij het fouilleren van een persoon. Daarbij is er zowel aandacht voor de veiligheid als voor de communicatie met de ander.  Bekijk dit stappenplan

Neem een proeflicentie 

Het stappenplan ‘Fouilleren’ is onderdeel van Studio BX, de online lesmethode voor de beroepsgerichte keuzevakken op het vmbo. 

Hebben we jou geïnspireerd?

Neem nu een gratis proeflicentie en probeer ons drie weken uit! 

Ontdek alle stappenplannen van UFDV 

Het keuzevak UFDV

Het werkveld van politie, defensie, beveiliging en handhaving in beeld!

Keuzevak "Geüniformeerde Dienstverlening en Veiligheid" voor het vmbo

Het keuzevak Geüniformeerde Dienstverlening en Veiligheid van Studio BX is een absolute aanrader voor vmbo-leerlingen die zich willen inzetten voor de veiligheid van ons allemaal. Het is bij uitstek geschikt voor leerlingen die graag fysiek bezig zijn en mentaal sterk in hun schoenen staan. Dit keuzevak richt zich op leerlingen die een carrière ambiëren bij defensie, politie, particuliere beveiliging en handhaving en toezicht.

Taken en verantwoordelijkheden – Het werkveld in beeld 

Het keuzevak UFDV van Studio BX brengt het werkveld van politie, defensie, beveiliging en handhaving in beeld. Leerlingen leren welke eisen aan deze beroepen worden gesteld en welke verantwoordelijkheden daarbij horen. Dit keuzevak besteedt uitgebreid aandacht aan de beroepshouding en fitheidseisen die de branche stelt aan uniformberoepen. Leerlingen leren hoe ze op een professionele manier kunnen omgaan met lastig gedrag van anderen op straat, waarbij veiligheid altijd voorop staat.

Fysieke vaardigheidstoets (FVT) en mentale weerbaarheid 

Bij dit keuzevak is de beroepshouding van de leerling van cruciaal belang. Discipline is hierbij het sleutelwoord. Leerlingen trainen hun mentale weerbaarheid in nagebootste praktijksituaties en leren zich bewust te zijn van hun eigen emoties en hoe ze controle kunnen krijgen over de situatie. Daarnaast oefenen ze voor de Fysieke Vaardigheidstoets van de politie. Leerlingen richten zelf verschillende hindernisbanen in en trainen zo hun spierkracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie.

Organiseer zelf een evenement 

Kortom, een zeer praktisch keuzevak waarbij diverse aspecten van veiligheid aan bod komen, zoals veiligheid op straat, in het verkeer en in gebouwen. Leerlingen oefenen met fouilleren en visiteren, het maken van signalementen, het NATO-alfabet en leren werken met een portofoon. Als eindopdracht organiseren ze met de klas zelf een evenement waarbij ze zorgen voor een goede en veilige organisatie.

Ervaar het zelf

Het keuzevak “Geüniformeerde Dienstverlening en Veiligheid” biedt leerlingen een waardevolle kans om zich voor te bereiden op een carrière in de dienstverlening en veiligheidssector. Het stimuleert niet alleen hun fysieke vaardigheden, maar ook hun mentale weerbaarheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Een uitdagend en belangrijk vak dat onze samenleving veiliger maakt! 

Wil je zelf ervaren hoe boeiend en leerzaam het keuzevak “Geüniformeerde Dienstverlening en Veiligheid” van Studio BX is? Neem dan een proeflicentie en ontdek de veelzijdigheid. Vmbo-leerlingen krijgen een unieke kans om praktische vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken of dit vakgebied bij hun interesses past. 

Neem een Proeflicentie! 

Het keuzevak PRST van Studio BX

Keuzevak Presentatie en Styling

Een pareltje voor creatieve vmbo-leerlingen!

Keuzevak presentatie en Styling voor het vmbo

Het keuzevak Presentatie en Styling van Studio BX is echt een pareltje voor de creatieve leerling! Hoe brengen zij hun eigen product of bedrijf zo goed mogelijk voor het voetlicht? Bij dit keuzevak duiken de leerlingen in de wereld van productpresentaties, ruimtelijke vormgeving, etaleren en promotie. Ook gaan ze nadenken over de inrichting va hun eigen bedrijf.  

Boordevol praktijkopdrachten

PRST van Studio BX biedt vmbo-leerlingen vooral een praktische kennismaking met het beroepenveld en een stukje theoretische achtergrond. De methode daagt leerlingen uit om niet alleen een product of dienst, maar ook zichzelf als ondernemer te presenteren. Praktijkopdrachten omvatten bijvoorbeeld het bouwen van displays, het pitchen van een bedrijf, het inrichten van een etalage en het maken van cadeauverpakkingen. 

Originaliteit en creativiteit

Naast kennis van de theorie en praktische vaardigheden doet dit keuzevak ook een beroep op de creativiteit. PRST daagt leerlingen uit om te experimenteren en te ontdekken hoe ze hun product of dienst zelf succesvol in de markt kunnen zetten en waar ze allemaal op moeten letten. Leerlingen denken na over de identiteit van hun bedrijf, het imago dat ze nastreven en hoe ze dat willen bereiken. Wie is het meest origineel in zijn of haar presentatie?

Kleurenleer, materialenkennis en marketing 

Bij dit keuzevak hoort ook een theorie over de belangrijkste aspecten van een huisstijl, zoals bijvoorbeeld de keuze voor een goed logo, passende kleuren en typografie. Ook vergaren de leerlingen kennis over het maken van displays, het inrichten van verschillende soorten etalages en een inpaktechnieken. Aspecten van marketing: branding, promotie en online communicatie.  

Een eigen bedrijf

Bij de eindopdracht (module D) gaan de leerlingen keuzes maken voor hun eigen bedrijf. Vragen zoals welke doelgroep ze willen bereiken, welk logo daarbij past en hoe ze hun product zo voordelig mogelijk in beeld kunnen brengen, staan centraal. 

Ervaar het zelf

Wil je zelf ervaren hoe boeiend en leerzaam het keuzevak “Presentatie en Styling” van Studio BX is? Neem dan een proeflicentie en ontdek creatieve talenten van jouw vmbo-leerlingen. Ze leren niet alleen hoe ze producten en diensten op een aantrekkelijke manier kunnen presenteren, maar ook hoe ze zichzelf als ondernemer kunnen profileren. Een waardevolle ervaring die hen zal helpen in hun toekomstige carrière en ondernemerschap. 

Neem een proeflicentie! 

Keuzevak KMUV

Oefenen in de praktijk van de salon

Keuzevak vmbo Uiterlijke verzorging

Het keuzevak “Kennismaking met Uiterlijke Verzorging” van Studio BX draait volledig om het oefenen in de praktijk, en nog beter gezegd, in de salon! Als jouw school beschikt over een kantelbare (kappers)stoel en een wasbak, dan kunnen leerlingen direct aan de slag met keuzevak KMUV. 

Veilig, hygiënisch en klantgericht werken 

KMUV van Studio BX is een heel toegankelijke methode voor vmbo-leerlingen om kennis te maken met alle beroepsmogelijkheden binnen de uiterlijke verzorging. Uiteraard mag een stukje theorie hierbij niet ontbreken. Leerlingen leren onder andere over veilig en hygiënisch werken in een salon en hoe ze klantgericht kunnen handelen en behandelen. 

Oefenen in de salon

Maar het hoogtepunt van dit keuzevak is het oefenen van vaardigheden om behandelingen zelf uit te voeren. Met behulp van handige stappenplannen worden de vmbo-leerlingen stap voor stap begeleid bij de kunst van professionele haar-, huid- en nagelverzorging. Of het nu gaat om het wassen van haren, het reinigen van de huid, of het toepassen van een manicure, de leerlingen krijgen de kans om hun kennis in de praktijk te brengen. 

Gedifferentieerd werken met de verschillende onderdelen  

De lessen zijn zo opgesteld dat leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Dit geeft jou als docent de ruimte om leerlingen die wat meer begeleiding nodig hebben extra aandacht te geven. Je kunt bijvoorbeeld werken in een carrousel met de praktijkopdrachten, waarbij leerlingen met elkaar oefenen en van elkaar leren. Wedden dat jouw leerlingen zoveel plezier hebben in het oefenen met elkaar, dat ze niet eens doorhebben dat ze ondertussen ook aan het leren zijn? 

Ervaar het zelf

Wil je zelf ervaren hoe boeiend en leerzaam het keuzevak “Kennismaking met Uiterlijke Verzorging” van Studio BX is? Neem dan een proeflicentie en ontdek de veelzijdigheid van de uiterlijke verzorging. Vmbo-leerlingen krijgen een unieke kans om praktische vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken of dit vakgebied bij hun interesses past. 

Breng een stukje salon naar jouw school en geef leerlingen de mogelijkheid om zich te ontplooien in de wereld van uiterlijke verzorging. Een waardevolle ervaring die ze zal helpen bij het maken van toekomstige carrièrekeuzes! 

Neem een Proeflicentie! 

Het Keuzevak EHBO

Leren door praktijksimulaties en oefeningen in groepjes 

Het keuzevak “Voorkomen van ongevallen en EHBO” van Studio BX  is bij uitstek een keuzevak waar leerlingen lekker in groepjes aan de slag gaan met een tal van oefeningen en praktijksimulaties. We nemen de leerlingen mee in een stukje achtergrond, en begeleiden ze daarna stap-voor-stap bij het oefenen.  

Theorie – EHBO belangrijk en belevend 

Wat is EHBO? Waarom is voorkomen belangrijker dan genezen? Wat zijn de meest voorkomende gevaren thuis? Wat zijn de vijf regels van EHBO? We zetten de beleving centraal bij de theorie, met behulp van aansprekende bronnen zoals video’s en actuele nieuwsartikelen. Belangrijke begrippen en lijsten krijgen extra nadruk, zodat leerlingen zelf het onderscheid kunnen maken in wat belangrijk is. 

Veel oefenen – Leren door praktijkopdrachten 

Onze methode zit boordevol praktijkopdrachten, zodat leerlingen niet alleen maar bezig zijn met het maken van opdrachten, maar vooral ook zelf veel gaan oefenen. Het is verbazingwekkend hoeveel ze leren terwijl ze met plezier praktijksimulaties uitvoeren. EHBO-vaardigheden worden op deze manier op een boeiende en effectieve manier aangeleerd. 

Aan de slag met de stappenplannen van het keuzevak EHBO stap-voor-stap vaardigheden ontwikkelen 

Dankzij onze uitgekiende stappenplannen oefenen leerlingen stap voor stap de vaardigheden die bij de praktijkoefeningen komen kijken. Of het nu gaat om het meten van de hartslag of het aanleggen van een wonddrukverband, onze stappenplannen maken het leren overzichtelijk en praktisch. Jouw leerlingen zullen binnen de kortste keren bekwaam zijn in het verlenen van EHBO. 

Ervaar het zelf: neem een proeflicentie! 

Wil je de effectiviteit van ons keuzevak zelf ervaren?

Neem een proeflicentie en ontdek hoe leerzaam en leuk het kan zijn om samen met klasgenoten EHBO-vaardigheden te ontwikkelen. Onze methode maakt leren toegankelijk en stimulerend, en jouw leerlingen zullen met vertrouwen en voldoening hun EHBO-kennis en -kunde vergroten. 

Maak van EHBO een leerzaam en interactief avontuur voor jouw leerlingen met het keuzevak “Voorkomen van ongevallen en EHBO” van Studio BX. Een waardevolle investering in hun vaardigheden en een veiliger leefomgeving voor iedereen!