Maak kennis met Studio BX

Studio BX is een nieuwe methode voor keuzevakken. Deze online methode onderscheidt zich door interactief actueel lesmateriaal dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren. De speelse vormgeving, de aansprekende video’s en de vele praktische opdrachten nodigen uit om aan de slag te gaan. Studio BX biedt een frisse en moderne aanpak die leerlingen motiveert en enthousiasmeert voor hun keuzevakken.

Iedereen kan werken met Studio BX. Het enige wat je nodig hebt is een device (laptop) en een licentie. De keuzevakken van Studio BX bestaan uit kant- en klare lessen die de leerlingen in principe zelfstandig kunnen doorwerken. De vaste structuur en handige stappenplannen bieden houvast bij de praktijkopdrachten. De afwisseling in werkvormen maakt het leuk en houdt de leerlingen betrokken. Van interactieve quizzen tot creatieve projecten, er is voor elk wat wils.

Methode voor beroepsgerichte keuzevakken

 • Alle keuzevakken onder één vak
 • Gemakkelijk te navigeren voor leerlingen en docenten
 • Flexibel gebruik: op school, thuis, klassikaal of zelfstandig

Ruimte voor docenten

 • Mogelijkheid voor eigen inbreng
 • Extra instructie of begeleiding naar behoefte
 • Aanpasbaar aan eigen onderwijsstijl en klasbehoeften

Differentiatie

 • Ruime keuze uit extra materiaal
 • Opties voor versnellen of verdiepen
 • Eenvoudige implementatie van differentiatie

Het lesmateriaal van Studio BX wordt regelmatig geüpdatet om ervoor te zorgen dat de inhoud altijd actueel en relevant blijft. Dit betekent dat leerlingen werken met de meest recente informatie en ontwikkelingen in hun vakgebied. Bovendien zijn de praktijkopdrachten gebaseerd op realistische scenario’s uit het bedrijfsleven, waardoor leerlingen goed voorbereid worden op hun toekomstige carrière.

Kortom: Studio BX biedt een complete, gebruiksvriendelijke methode met lesmateriaal op maat. Het is betaalbaar, altijd actueel en bereidt leerlingen optimaal voor op het werkveld met direct toepasbare kennis en vaardigheden.

Zomervakantie 2024: Boekentips!

De zomervakantie breekt bijna aan voor iedereen in onderwijsland. Tijd om in je luie campingstoel er een mooi boek bij te pakken. Hoe leuk is het dan om een boek te lezen dat aansluit bij je vakgebied? De redactie van Studio BX presenteert de zomervakantie 2024 boekentips en wenst je alvast veel leesplezier!

Foto: Sambath

We geven je boekentips voor elk keuzevak:

WZVO

De heldere eenvoud van dementie, van Huub Buijssen.
Dit boek beschrijft de dementie vanuit de beleving van de getroffene. Aan de hand van vele voorbeelden schetst het de wereld van de dementerende en het reikt de familie tips aan om met diens moeilijke gedrag om te gaan. 

UFDV


Het is oorlog maar niemand die het ziet, van Huib Modderkolk.
Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk deed jarenlang onderzoek naar de digitale wereld. Hij begon als leek, maar won steeds meer het vertrouwen van bronnen, die hem de schaduwkant van de moderne wereld toonden. Modderkolk beschrijft in Het is oorlog maar niemand die het ziet stapsgewijs hoe groot onze afhankelijkheid van technologie is en welke risico’s daarmee gepaard gaan.

KMUV

Psychologie van ons uiterlijk, van Liesbeth Woertman
Het boek geeft inzicht waarom we onszelf mooi of lelijk vinden. Hebben we echt een “eigen” mening? Of laten we ons vooral leiden door de mening van anderen, zoals internet en bladen? Een aanrader voor iedereen die bezig is met uiterlijk, schoonheid en zelfbeeld. 

MODE


Fashion Academy series, van Simone Arts
Grappige serie over een fashion academy. Fashion is een must! 
Tenminste, wél als je op de Fashion Academy zit: de enige school waar alles draait om mode. En op welke school is er vier keer jaar een modefeest en kun je ’s avonds in de schoolbios series kijken omdat je met je klasgenoten op school woont?

PRST

Handlettering doe je zo!, van Karin Luttenberg
Handlettering is helemaal hot! Het lijkt zo makkelijk, maar je zal zien dat et toch niet zo makkelijk is als het lijkt. Ben je fan van al die mooie plaatjes op Instagram en Pinterest maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen. Op eigen risico, want als je eenmaal begint werkt het verslavend!

OSBA

Het grote SAS survival handboek, van John Wiseman
Alle vele jaren is ‘Het SAS Survival Handboek’ dé gids voor iedereen die onder moeilijke omstandigheden…

Populaire keuzevakken, wat bied jij aan?

Afgelopen maand verscheen weer het overzicht van de meest populaire keuzevakken van het afgelopen jaar. De lijst is gebaseerd op de examenuitslagen van schooljaar 2022-2023. De top 10 is als volgt:

 1. Ondernemen
 2. Welzijn kind en jongere
 3. Voorkomen van ongevallen en EHBO
 4. Ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten
 5. Kennismaking met uiterlijke verzorging
 6. De bijzondere keuken
 7. Webshop
 8. De keuken
 9. Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid
 10. Presentatie en styling

De keuzevakken van zorg en welzijn blijven onverminderd populair, maar ondernemen staat nog altijd ruim bovenaan. Toch zie je een verschuiving in de aantallen van de populaire keuzevakken. Deze nemen af doordat scholen een breder aanbod hebben aan keuzevakken.

Hoe houd je als school een breed aanbod aan keuzevakken?

Een aantal factoren speelt hierbij een belangrijke rol. Roostering, lokalen en personeel. Beloof je leerlingen hun eerste keuze? Wat als ze worden ingedeeld bij een keuzevak dat ze niet hadden gekozen? Hoe ga je om met motivatie? Wat als je als docent een keuzevak moet geven waarvoor je geen lesmateriaal beschikbaar hebt?

Verschillende collega’s worden ingevlogen om keuzevakken te geven. Soms ook een vak waar je minder affiniteit mee mee hebt. Het kan dan zoeken zijn hoe je invulling gaat geven aan een keuzevak. Hoe zorg je dat je alle kennis van de laatste ontwikkelingen van het vak paraat hebt? Een bijscholing zou een oplossing kunnen zijn. Helaas leert de praktijk dat collega’s soms meteen moeten kunnen inspringen. Een kant-en-klare methode zou de oplossing kunnen zijn.

Studio BX: Keuzevakken en loopbaanoriëntatie

Het aanbieden van verschillende keuzevakken kan voor leerlingen motiverend werken. Er zit altijd iets bij dat aansluit bij de interesses van de leerlingen. Daarnaast hebben leerlingen de mogelijkheid om zich breed te oriënteren op het werkveld. De keuzevakken lenen zich goed voor LOB.
Om de docent werk uit handen te nemen, heeft Studio BX bij elk keuzevak extra LOB-opdrachten toegevoegd met veel informatie over passende mbo-opleidingen. Zo kunnen leerlingen in twee jaar tijd proeven aan verschillende vakken en zich een beeld vormen van mogelijke vervolgopleidingen.

Met deze praktische methode voor beroepsgericht onderwijs proberen we het voor docenten makkelijker te maken. Met de complete, populaire keuzevakken van Studio BX kunnen docenten zich concentreren op wat er in de klas gebeurt en hoeven ze zich over het lesmateriaal geen zorgen te maken.

Nieuw keuzevak onderweg: Mode en design!

Het is bijna zover: we gaan weer twee nieuwe keuzevakken toevoegen. Het gaat om de populaire keuzevakken robotica en mode en design. Hiermee komt de teller op 10 keuzevakken. We hopen hiermee steeds meer docenten te ondersteunen in hun praktijklessen én het keuzeaanbod voor leerlingen te verbreden. Graag vertellen we jullie hier iets over het keuzevak mode en design en de auteur.

Mode en design
Leerlingen ervaren dat alles om ons heen te maken heeft met mode en design. Over elk ontwerp dat je ziet, is door iemand nagedacht. In dit keuzevak:
-duiken leerlingen in de geschiedenis van kleding en interieur
-leren ze verschillende stoffen en materialen en hun eigenschappen te herkennen
-ontwerpen ze een eigen dessin en maken ze hiermee een kussen
-bespannen ze een paneel
-maken ze moodboards in een stylingmap
-upcyclen ze een kledingstuk
Weten wat je nodig hebt om dit keuzevak te kunnen geven? Neem hier een kijkje

Moniek komt ons team versterken voor het keuzevak mode en design.

Moniek Verhagen
Voor dit keuzevak zijn we met docent beeldende vorming Moniek Verhagen een samenwerking aangegaan. Naast jarenlange ervaring als praktijkdocent op het vmbo is Moniek ook een circulaire textielliefhebber. Moniek ademt creativiteit. Dit is terug te zien in het keuzevak mode en design. Naast de benodigde kennis zit het keuzevak boordevol uiteenlopende, praktische opdrachten.

Volop praktijk
Het keuzevak mode en design bevat veel creatief lesmateriaal en activerende werkvormen. De docent staat centraal, maar leerlingen kunnen de praktijkopdrachten in principe zelfstandig uitvoeren met behulp van de handige stappenplannen. Daarnaast zijn er apart denk-, maak- en doe-opdrachten waarin leerlingen de lesstof praktisch verwerken. Jij kunt als docent het werk van je leerlingen monitoren in de docentenomgeving. Vind je het fijner om op papier te werken? Dat kan ook. Al onze modules zijn te printen als tekst-, werkboek of een combinatie. Nog meer voordelen? Neem hier een kijkje.

Nieuw keuzevak onderweg: Robotica!

Het is bijna zover: we gaan weer twee nieuwe keuzevakken toevoegen. Het gaat om de populaire keuzevakken robotica en mode & design. Hiermee hebben we 10 keuzevakken in ons aanbod. We hopen hier steeds meer docenten te ondersteunen in hun praktijklessen én het keuzeaanbod voor leerlingen te verbreden. Graag vertellen we je iets over de inhoud én de schrijvers. We zijn namelijk weer een samenwerking aangegaan met twee praktijkdocenten! Deze week het keuzevak: robotica.

Robotica
Bij het keuzevak robotica leren leerlingen onder andere over:
-de werking van robots en wat ze kunnen
-geschiedenis van robotica
-elektrotechniek
-programmeren
-coderen
We maken onder andere gebruik van de (gratis) programma’s Tinkercad en Colorado. Meer informatie over het keuzevak en de benodigdheden in de les vind je hier.

Stef en Jochem bundelen hun krachten voor het keuzevak Robotica.

Over de auteur
Jochem Jonkers staat met een been in het onderwijs en een been in de creativiteit. Zijn ruime ervaring op het mbo en vmbo zorgt ervoor dat hij heel goed weet wat de doelgroep nodig heeft. Hij weet als geen ander aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Door zijn ervaring als creatieve maker weet Jochem de beroepswereld mee te nemen in zijn klas. Hierdoor hebben zijn lessen een creatieve inslag die spreekt tot de verbeelding van de leerlingen! Dit is zeker terug te zien in het keuzevak robotica.

Flexibel en compleet
Uiteraard zijn beide keuzevakken vormgegeven in Studio BX-stijl. Dus naast een praktische inhoud, actueel lesmateriaal en aansprekende vormgeving, zitten er ook LOB-opdrachten, handige stappenplannen, theorie- en praktijktoetsen bij. De lessen zijn online te vinden, maar ook te printen als tekstboek en/of werkboek. Ben je nieuwsgierig geworden? Snappen we! Vraag alvast een proeflicentie aan, kun je gratis binnenkijken. Daarnaast brengen we je meteen op de hoogte als de nieuwe keuzevakken online staan.

Keuzevak UFDV | Stappenplan visiteren

Keuzevak "Geüniformeerde Dienstverlening en Veiligheid" voor het vmbo

Het stappenplan ‘Visiteren’ is onderdeel van het keuzevak Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid van Studio BX. Met dit stappenplan leren leerlingen op een professionele manier iemand visiteren. Het stappenplan is zo geschreven dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo houd jij je handen vrij voor het klassenmanagement en heb je tijd voor extra begeleiding waar nodig. 

Beroepshouding en gedragscode  

Het stappenplan fouilleren van Studio BX leert leerlingen te handelen volgens een vaste routine die past bij de beroepshouding en gedragscode voor veiligheidsberoepen. Het stappenplan leidt de leerling stap voor stap door alle handelingen die komen kijken bij het visiteren van een persoon. Daarbij is er zowel aandacht voor de veiligheid als voor de communicatie met de ander.  Bekijk dit stappenplan

Neem een proeflicentie 

Het stappenplan ‘Visiteren’ is onderdeel van Studio BX, de online lesmethode voor de beroepsgerichte keuzevakken op het vmbo. 

Hebben we jou geïnspireerd? Neem nu een gratis proeflicentie en probeer ons drie weken uit! 

Ontdek alle stappenplannen van UFDV 

Keuzevak PRST | Stappenplan moodboard maken

Keuzevak Presentatie en Styling

Het stappenplan ‘Moodboard maken’ is onderdeel van het keuzevak Presentatie en Styling van Studio BX. Met dit stappenplan leren leerlingen op een professionele manier een moodboard maken. Het stappenplan is zo geschreven dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo houd jij je handen vrij voor het klassenmanagement en heb je tijd voor extra begeleiding waar nodig. 

Creatief online of op papier  

Het stappenplan Moodboard maken van Studio BX leidt de leerling stap voor stap door alle handelingen die komen kijken bij het maken van een moodboard voor het inrichten van een interieur van een huis of bedrijf. Leerlingen hebben de keuze uit online werken of op papier.  Bekijk dit stappenplan

Neem een proeflicentie 

Het stappenplan ‘PowerPoint maken’ is onderdeel van Studio BX, de online lesmethode voor de beroepsgerichte keuzevakken op het vmbo. 

Hebben we jou geïnspireerd? Neem nu een gratis proeflicentie en probeer ons drie weken uit! 

Ontdek alle stappenplannen van PRST 

Keuzevak KMUV | Stappenplan Manicure

Stappenplan Keuzevak KMUV voor het vmbo

Het keuzevak KMUV van Studio BX is onderdeel van het keuzevak Kennismaking met Uiterlijke Verzorging van Studio BX. Met dit stappenplan leren leerlingen op een professionele manier de handen en nagels van een klant te verzorgen. Het stappenplan is zo geschreven dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo houd jij je handen vrij voor het klassenmanagement en heb je tijd voor extra begeleiding waar nodig. 

Hygiënisch, veilig en klantgericht werken 

Het keuzevak KMUV van Studio BX leert leerlingen hygiënisch, veilig en klantgericht te werken volgens een vaste routine. Het stappenplan leidt de leerling stap voor stap door alle handelingen die komen kijken bij het behandelen van een klant in de salon. Van het klaarleggen van de materialen en de ontvangst van de klant tot en met het schoon achterlaten van de werkplek.  Bekijk dit stappenplan

Neem een proeflicentie 

Het stappenplan ‘Manicure’ is onderdeel van Studio BX, de online lesmethode voor de beroepsgerichte keuzevakken op het vmbo. 

Hebben we jou geïnspireerd?

Neem nu een gratis proeflicentie en probeer ons drie weken uit! 

Ontdek alle stappenplannen van KMUV 

Keuzevak EHBO | Stappenplan reanimeren

Stappenplan Reanimeren van Studio BX

Het stappenplan ‘Reanimeren’ is onderdeel van het keuzevak Voorkomen van ongevallen en EHBO van Studio BX. Met dit stappenplan leren vmbo-leerlingen in geval van een adem- of hartstilstand op een professionele manier een slachtoffer te reanimeren. Het stappenplan is zo geschreven dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo houd jij je handen vrij voor het klassenmanagement en heb je tijd voor extra begeleiding waar nodig. 

Steriel, veilig en mensgericht werken 

Het keuzevak EHBO van Studio BX leert leerlingen steriel, veilig en mensgericht te werken volgens een vaste routine. Het stappenplan leidt de leerling stap voor stap door alle handelingen die komen kijken bij het behandelen van een slachtoffer van een ongeval (gewonde persoon). Van het klaarleggen van de materialen tot en met de communicatie met het slachtoffer. Bekijk dit stappenplan 

Neem een proeflicentie 

Het stappenplan ‘Reanimeren’ is onderdeel van Studio BX, de online lesmethode voor de beroepsgerichte keuzevakken op het vmbo. 

Hebben we jou geïnspireerd?

Neem nu een gratis proeflicentie en probeer ons drie weken uit! 

Ontdek alle stappenplannen van EHBO 

Keuzevak WZKJ voor het vmbo

Een ideale methode voor toekomstige zorg- en welzijnsprofessionals

WZKJ keuzevak voor het vmbo

Het keuzevak “Welzijn Kind en Jongere” van Studio BX is dé ideale methode voor vmbo leerlingen die een beroep in de zorg- en welzijnssector overwegen. De aansprekende vormgeving van Studio BX stimuleert leerlingen om aan de slag te gaan met het vergaren van kennis over de verschillende leeftijden en ontwikkelgebieden. 

Interactief onderwijs – Beleving in de lesstof 

Bij Studio BX vinden we het van groot belang dat leerlingen geboeid en enthousiast aan het werk gaan. Daarom bieden we de lesstof op een interactieve manier aan, waarbij we de theorie verbinden met de belevingswereld van de leerlingen. Aansprekende video’s en actuele voorbeelden dragen bij aan een levendige leerervaring. 

Afwisseling theorie-praktijk

Een goede balans tussen theorie en praktijk is essentieel. Daarom voorzien we in vele kleine en grote praktische opdrachten, zodat leerlingen volop de kans krijgen om zelf aan de slag te gaan. Door actief deel te nemen, ervaren ze wat het werken binnen het vakgebied “Welzijn Kind en Jongere” in de praktijk inhoudt en ontdekken ze of dit beroepenveld bij hun interesses past. 

Sluit het keuzevak af met een activiteit

In de slotmodule D staat er voor leerlingen een uitdagende taak te wachten: het organiseren van een activiteit voor kinderen. Dit kan variëren van een vrolijk kinderfeest tot een leerrijke schoolactiviteit of een buurtgericht initiatief. Stap voor stap begeleiden we de leerlingen bij het organiseren van deze activiteit. Van brainstormen in hun groepje tot het kiezen van een thema, het opstellen van een draaiboek en een begroting, en het letten op de veiligheid. Zo leren ze al doende de belangrijke aspecten van het werkveld. 

Ervaar het zelf

Wil je zelf ervaren hoe waardevol en interessant het keuzevak “WZKJ” van Studio BX is? Neem dan een proeflicentie en ontdek de kracht van interactief en praktijkgericht onderwijs. Onze methode biedt leerlingen een unieke kans om zich voor te bereiden op een boeiende toekomst in de zorg- en welzijnssector. 

Stimuleer het enthousiasme van jouw leerlingen en laat ze kennismaken met de prachtige wereld van “Welzijn Kind en Jongere.” Een investering in kennis en vaardigheden die zich dubbel en dwars zal terugbetalen! 

Neem een Proeflicentie!